Showpreparering

Här nedan finns en beskrivning om hur vi preparerar våra Ragdolls inför en utställning. Notera att detta bara är ett förslag till hur man kan göra – det finns massor med bra produkter som ger lika bra resultat! Olika raser har också olika mål med prepareringen så detta går t ex inte att överföra på en Norsk Skogkatt, som ska ha en sträv päls.

Att lära sig att showpreparera en katt är inte helt enkelt, och det tar ganska mycket tid, så det lönar sig att träningspreparera katten några gånger innan det är dags ”på riktigt”. Då lär man sig eftersom hur en päls som är superbra ska kännas när den är färdig, och hur man gjorde för att ta sig dit. Jag har länkat till alla de produkter som vi använder, men de finns nästan alltid att köpa på kattutställningarna också, ofta till lite reducerat pris då. PCL balsamet finns ofta att få tag i vanliga zoobutiker.

Vårt mål är en ren päls som är mycket silkig och lite ”tung”, helst helt utan fluff (utom kragen, som kan vara stor och fluffig). Pälsen ska kännas som kall porslin när man känner på den, och den ska hänga rakt ner och vara helt spikrak. Tvätta gärna katten två dagar innan utställningen, då hinner pälsen ”sätta” sig.

Medel vi använder när vi gör i ordning våra Ragdollkatter för show:

(klicka på det understrukna för att bli länkad till försäljningssidorna):

GOOP
avfettningsmedel

BioGroom
inpackning

grön Yes

antistatmedel

1. Förberedelser

Klipp kattens alla klor och toppa öronkanterna jämnt och fint. Torka försiktigt ur öronen med en tops med öronrengöringsmedel eller pyttelite mild tvål och vatten. Detta kan göras dagen innan eller några dagar innan tvätt – klorna är vassa även efter klippningen, så det tar några dagar innan de rivs.

Kamma igenom hela pälsen innan ni går till duschen, och se till att den är helt utan tovor ända ner i huden. Om man tvättar katten och har missat detta, så blir tovorna etter värre av en tvätt! Om den har tovor som är svåra att reda ut, så kan man ta hjälp av spraybalsam eller ett tovutredningsmedel (länkarna ger ett exempel på vad du kan använda, det finns fler bra medel för detta). 

2.

Gör en blandning av BioGroomet till en bra inpackning: Vi gör en ganska tjock blandning – 2 msk BioGroom till 2 dl vatten till en fullvuxen Ragdoll, du kan späda mer om du vill. Har du en fullpälsad katt kan du behöva lite mer. Värm blandningen på spisen tills allt har löst upp sig, det får inte koka!!

Blanda schampo i en skål: en del schampo till två delar vatten + några silkesdroppar om du har. Rör ihop det försiktigt och häll det sedan i en sprayflaska, blandningen håller hur länge som helst. Vi använder Anjou Beautés ”Blancheur”, som är särskilt bra för vita pälsar.

Placera alla produkter du kommer att använda inom räckhåll, men inte så att de välter under tiden.

3. Själva tvätten

Det finns många sätt att duscha en katt på (Vi badar dem ALDRIG!) Man kan ha en ställning i dushen, som man arbetar med katten på, t ex en strykbräda utan tyg – se bara till att kattens klor inte kan fastna i några metallöglor ed – , man kan stå i eller bredvid duschen eller badkaret och böja sig ned och jobba med katten, eller så kan man sätta på sig baddräkt och sätta sig ned på golvet tillsammans med katten. Vilken metod man använder är helt upp till den som duschar katten. Ta fram allt du behöver innan du tar dit katten, och kontrollera att inpackningen inte är för het.

På vuxen katt eller katt som är fet i pälsen, t ex i svansen och/eller i svansoten och bakom öronen: Stå i duschen och kladda in GOOP (avfettningsmedel) i den torra pälsen. Ta rätt mycket på svansen och svansroten och runt öronbaserna, kladda in hela katten om dess päls känns väldigt fet. Blöt sedan upp kladdet med lite vatten och arbeta upp det till ett lödder, bearbeta hela djuret. Skölj sedan ur det med duschen.

Tag Yes i ena handen och kladda ihop det mellan båda händerna. Arbeta in det in i pälsen med lite vatten och krama ordentligt. Skölj ur med vatten och krama ur så mycket vatten du kan ur pälsen efteråt.

Om katten är ung eller inte har fet päls kan man hoppa över detta första momentet, annars fortsätter tvätten vidare med en pälsurkramad katt:

Massera in inpackningen (BioGroom-blandningen) i pälsen direkt från kastrullen (se till att det inte är för varmt!). Inpackningen skall sitta överallt på katten, utom mitt i ansiktet och inne i öronen. Nu ska inpackningen sitta i minst två minuter. Skölj ur inpackningen ordentligt med vatten och tvätta sedan katten igen med Yes och skölj sedan ur ordentligt igen. Krama ur vattnet ur pälsen.

​Spraya pälsen med schampoblandningen, bearbeta HELA katten ordentligt, även ansiktet (var rädd om ögonen!). Skölj länge med vatten efteråt, och känn efter med händerna att all schampo är borta innan du fortsätter.

Massera in balsamet rikligt över hela kattens kropp. Låt det verka i två minuter, och skölj sedan ur det helt med vatten. När du tycker att du har sköljt tillräckligt länge, så sköljer du en stund till! Var extra noga med att skölja bakbenen och hasorna upp mot svansen – katterna har en tendens att få tillbaka produkterna i pälsen där igen, när de trampar runt i duschen. Avsluta med någon sekund i iskallt vatten, för att stänga hårstråna i pälsen ordentligt. Handdukstorka därefter katten så torr du bara kan.

4. Efteråt

Jag brukar sitta i vår soffa och föna katterna torra. Vissa är lite ängsliga för fönen, och i soffan kan man hjälpa katten med det genom att t ex börja med att föna mot rumpan och stoppa in deras huvud försiktigt under sin arm eller liknande. En trimfön låter enormt mycket, så man försöker att jobba med ett medelhårt tryck. En del har använt en gammal kylväska av frigolit, som de stoppar in trimfönen i. På gavlarna har de gjort hål för ventilationen. Då minskar oljudet en hel del. Det går naturligtvis att använda en helt vanlig fön också – nackdelarna med det är att det tar väldigt mycket längre tid, pälsen blir inte hållbart lika spikrak, och det blir ofta lite för varmt, även om man använder enbart kylan på fönen och skippar värmen helt.

När man har fönat bakdelen av katten och kanske ryggen och sidorna en liten stund, kan man fortsätta med resten av kroppen, och även lägga den på rygg i knät och föna hela magen och insidan av bakbenen och vid stjärten och svansroten helt torr. När du fönar huvudet och runt öronen, så vik fram öronen så att ingen luft kommer in där. Föna kinderna bakifrån och framåt.

Kamma igenom katten före föningen, och sedan någon gång under föningen – särskilt under armarna och bak vid rumpan – så att pälsen inte blir lockig. Pälsen ska vara helt torr överallt och spikrak när du är klar. Föna gärna mothårs i svansen, så får man upp fluffigheten på den lite. Försök att få upp kragen fram, genom att kamma nerifrån och upp.​

5. På själva utställningen

När du har kommit till utställningen ska katten i princip redan vara färdigpreparerad. Man behöver självklart kamma till den, så att den är helt utan ihopklibbningar av pälsen. Nu ska man också använda sin antistatspray ordentligt. Det finns olika metoder, och gör man det ordentligt så fungerar alla ungefär lika bra. Vi sprayar direkt i pälsen och skrubbar till den lite grann. Sedan kammar jag katten och blåser lätt i pälsen tills det är helt torrt igen. Det kan behövas göras flera gånger, särskilt om det är vinter! Andra sprayar på kammen och drar den sedan genom pälsen om och om igen, och ser till att pälsen kammas helt torr igen efteråt.

Man kammar också till svansen och kragen precis innan man går upp till domarbordet: Håll svanstippen med ena handen uppåt, och kamma ned svansen mothårs med den andra handen. Kamma upp kragen under hakan och på sidorna och kamma ner den över huvudet.

Ibland har katten fixat till sig själv under natten så att man akut behöver ta tag i det igen. Det kan t ex ha fastnat bajs i byxorna eller den kanske har trampat i något som färgat tassarna trist. I de fallen kan man använda sig av ett bra torrschampo för att rädda situationen. Vi har alltid med oss Trixie torrschampo, ifall något behöver snabbfixas. Viktigt är att torrschampot kammas ut helt och hållet innan man går upp till domaren, och använd också antistatsprayen igen efter du har använt torrschampo.

Lyssna på vad domaren säger om de andra Ragdollarnas prepareringar, och när någon får beröm så kan du försöka fråga ägaren om hen möjligen har lust att berätta hur hen gjorde. De allra flesta är villiga att hjälpa till!

Lycka till!

© 2024 Hallonglantans.se

Ring oss vid intresse / Call us: